EN 15038

Begin juni 2008 werd ElaN Languages het eerste vertaalbureau in Belgiƫ dat gecertificeerd werd via de eerste Europese norm voor de vertaalindustrie, EN 15038. De kwaliteitsprocedures en de vertaalprocessen werden gekeurd na een externe audit van Bureau Veritas.

EN15038

De EU-norm EN 15038 vervangt al sinds 2006 de nationale vertaalnormen van de EU-lidstaten. Volgens deze Europese norm moeten vertaalbureaus voldoen aan strenge kwaliteitseisen op het vlak van opvolging van vertaalprojecten, transparantie van de procedures, contact met klanten en vertalers, etc. De norm is vergelijkbaar met de universele ISO-kwaliteitsnorm, maar dan specifiek gericht op aanbieders van vertaaldiensten.

Revisie

Het sleutelwoord is kwaliteit. Naast de procedures van het vertaalproces heeft de norm ook de dienstverlening van vertaalbedrijven bepaald. Zo garanderen EN 15038-gecertificeerde vertaalbureaus dat vertalingen gereviseerd worden door een tweede vertaler. De vertalers zelf moeten minimaal 5 jaar professionele vertaalervaring kunnen voorleggen.

Maatstaf

Eindelijk een kwaliteitsmaatstaf. Klanten kunnen er op vertrouwen dat ElaN tegemoetkomt aan de technische normen van de vertaalindustrie. Het proces eindigt uiteraard niet bij het behalen van deze norm. ElaN gaat nu al verder dan wat de norm bepaalt. Het blijft uitermate belangrijk dat we mee blijven met de technologie en onze processen regelmatig in vraag stellen.

Over Bureau Veritas

Veritas is een onafhankelijke certificatie-instelling die wereldwijd onder meer bedrijfsprocessen toetst op basis van (inter)nationale normen. Het bureau verzorgt de certificering voor een ruime waaier aan ondernemingen in diverse sectoren.